2 decembrie 2010

Reconditionare

Desi exista ateliere ce ofera si servicii de reconditionare a mobilei sau a tapiteriei, poti incerca si tu sa te transformi intr-un mic decorator. Iata cateva sfaturi pentru ca procesul de reconditionare al mobilei sa fie unul placut, dar si reusit:

1. Vopsirea mobilei este un procedeu des intalnit in decorare si foarte important. Sterge mobila cu o carpa imbibata usor in alcool si indeparteaza vopseaua veche cu un smirghel. Daca aceasta nu poate fi indepartata usor, utilizeaza si un dizolvant pentru vopsea sau o hartie de granulatie 80. Apoi, foloseste chit daca suprafata mobilei a ramas denivelata. Aplica un strat de grund inainte de vopsire. Aplica 2, 3 straturi de vopsea, la interval de cateva minute, pentru a lasa vopseaua sa se usuce. Trebuie sa stii ca straturile de vopsea, 2-3 de preferinta, trebuie sa se foloseasca alternativ, cu cateva minute intre, pentru a avea timp sa se usuce vopseaua.

2. Repara placile din lemn - Una dintre cele mai intalnite probleme la mobila veche este aceea ca sipcile sau placile de lemn se desprind, se tocesc, se zgarie sau li se ia lacul. Astfel, denivelarile aparute la nivelul mobilierului din lemn (biblioteca, usi, dulapuri, scaune) pot fi reconditionate cu ajutorul unei carpe curate, umezite cu apa, tinuta peste zona denivelata. Apoi trebuie sa usuci lemnul, sa lustruiesti si sa finisezi.
Daca lemnul este zgariat, poti folosi in acele zone vopsea, dar nu foarte multa pentru a nu fi evidenta diferenta. De asemenea, eficiente pot fi markerele in culori asemanatoare mobilei respective.
3. Petele existente pe mobila se scot foarte usor, utilizand o solutie din apa si lichid de spalat vasele. Umezeste o carpa in aceasta solutie si sterge suprafata afectata. Finiseaza apoi cu o carpa uscata, usor, pentru a nu zgaria.

4. Reconditionarea canapelelor vechi se face prin retapitarea in culori mai vii si in diverse modele.

5. In ceea ce priveste dulapurile, pe langa nivelarea si vopsirea lemnului, apeleaza la mici trucuri cum ar fi aplicarea unor manere interesante, a unor oglinzi interioare etc.

6. Scaunele trebuie in primul rand reparate. Nu este indicat sa le vopsesti in culori intense, dar le poti aplica diverse modele pentru a da impresia unei tapiterii. De altfel, daca aveau deja tapiterie, afla ca retapitarea este un proces foarte uzual in atelierele specializate, dar pe care il poti realiza si tu cu un pic de indemanare: alege-ti materialul pe care vrei sa il folosesti si croieste-l pe masura scaunului. Indeparteaza vechea tapitere. Daca scaunul este cu arcuri, leaga-le cu sfoara si acopera-le cu o panza de sac. Aseaza peste el melana sau alte materiale, si apoi vata de tapiterie. Aplica materialul, bate cuiele in parti si lipeste marginea.

7. De asemenea, aces
t truct, al aplicarii modelelor si al culorilor vii se foloseste foarte des in cazul mai multor
obiecte de mobilier pe care dorim sa le reconditionam.

8. Apeleaza la accesorii: pernute colorate pentru pat sau canapea, tablouri sau diverse vase pe care sa le asezi pe dulapul proaspat reconditionat etc.

9. Mobila de bucatarie se reconditioneaza astfel : pentru a indeparta lacul si petele de pe mobila, se curata mobilierul cu tiner sau cu alcool tehnic ( nu folosi carpe, ci numai tifon). Se freaca usor zonele cu probleme, apoi se aplica lacul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu